Продукти

Нов ягуар е забелязан на фотокапан в Южна Аризона

Нов ягуар е забелязан на фотокапан

Нов ягуар е забелязан на фотокапан в в Южна Аризона. Според служителите по дивата природа, това е осмото документирано наблюдение на вида в югозападните Съединени щати от 1996 г. насам. Любителят на дивата природа и видеограф Джейсън Милър засне редкия хищник на 20 декември на своят фотокапа в планините Хуачука. Службата за дивата природа на Аризона потвърди автентичността на записа.

Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!

Ягуарите са наблюдавани рядко в САЩ, тъй като са открити само в части на Аризона, Калифорния, Луизиана, Ню Мексико и Тексас. Смята се, че са изчезнали през средата на 20 век поради лов и загуба на местообитания.

Mystery grows after Jaguar seen on trail camera in Arizona – the 8th sighting in the last 25 years of the animal rarely spotted in the US

 

Животните бяха защитени съгласно Закона за застрашените видове от 1973 г. и бяха определени приблизително 750 000 акра критични защитени местообитания по границата между Аризона и Ню Мексико. Тези територии включват популацията на ягуара в северната част на Мексико.

Авторът на статията цитира Ръс МакСпаден, югозападен защитник на дивата природа в Центъра за биологично разнообразие, който каза: „След като почти бяха изчезнали, тези великолепни котки продължават да възстановяват предишните си местообитания въпреки стената на границата, новите мини и други заплахи за техните местообитания.“

Последният мъжки ягуар, Ел Хефе, беше забелязан за последен път през 2022 г., повече от 100 мили на юг в Мексико. Неустановеният мъжки ягуар, открит близо до границата между Аризона и Калифорния през 2023 г., може да е същият мистериозен ягуар, споменат от МакСпаден.

Женските ягуари обикновено остават близки до родното си място, докато мъжките могат свободно да се скитат стотици мили. МакСпаден предположи, че новият ягуар вероятно е мъжки въз основа на скитническото му поведение. Той добави: „Това е доказателство, че ягуарите са упорити и се движат на север и продължават да възстановяват териториите си въпреки многото заплахи.“

Новите ягуари са официално защитени съгласно Закона за застрашените видове от 1977 г.

Ягуарите първоначално са еволюирали в Северна Америка, преди да мигрират в Централна и Южна Америка.

Управлението на рибните и дивите животни на Съединените щати е определило приблизително 750 000 декара критична защитена територия за ягуарите по протежение на границата в Аризона и Ню Мексико. Тези територии включват популацията на ягуара в северната част на Мексико.

Авторитетът заяви, че аризонските ягуари принадлежат към популацията на северния вид, която включва размножаващото се население на Сонора, Мексико. Животното може да бъде разпознато по уникалните си петна, подобни на човешки пръстови отпечатъци, и сравнено с други, открити в държавата, това е първият път, когато се появява.

„Аз съм сигурен, че това е нов ягуар, който досега не е бил известен в Съединените щати“, каза Ръс МакСпаден, югозападен защитник на дивата природа в Центъра за биологично разнообразие.

„След като почти бяха изчезнали, тези великолепни котки продължават да възстановяват предишните си местообитания въпреки изграждането на стена, нови мини и други заплахи за техните местообитания.“

Видеото потвърди, че котката не е нито Собра, нито Ел Хефе, два ягуара, известни, че бродят в Аризона в скоро време, тъй като моделите на петната са уникални за всяко отделно животно.

Преди последното наблюдение, друг мъжки ягуар беше забелязан в същите планини през 2016 г. и беше наречен Йо’око, но беше убит от фермер през 2018 г., след като премина в Сонора, Калифорния.

Собра все още се смята, че броди в САЩ и е сниман няколко пъти в Чирикахуа Маунтънс от 2016 г.

Местоположението на Ел Хефе, наричан още „El Jefe“, последно е видяно през 2022 г. на повече от 100 мили южно в Мексико.

Въпреки че полът на новия ягуар е неизвестен, МакСпаден прогнозира, че вероятно е мъжки въз основа на неговото скитническо поведение.

Неидентифициран мъжки ягуар също е бил забелязан да се скита близо до границата между Аризона и Калифорния през 2023 г. и е бил заловен от Службата за граничен контрол на САЩ.

МакСпаден каза: „Възможно е това да е същият неустановен ягуар.“

Женските ягуари обикновено остават близо до родното си място, докато мъжките могат да се скитат на стотици мили. МакСпаден добави: „Това е доказателство, че ягуарите са устойчиви и се движат на север и продължават да възстановяват територията си въпреки многобройните заплахи.“

*Ягуарите (Panthera onca) са най-големите котки в Северна Америка. Те имат характерни черни петна върху жълтеникавокафява козина. Обитават Централна и Южна Америка, където процъфтяват в различни местообитания, включително тропически гори, пасища и влажни зони. Популацията им обаче намалява поради загуба на местообитания, причинена от човешката дейност, което ги прави застрашен вид. Следователно наблюдението на жив ягуар в дивата природа е рядко и забележително събитие.

Тази статия от Ема Рихтер за първи път е публикувана от Дейли Мейл на 8 януари 2024 г.

Изображението на водещата статия показва женски ягуар в блатото Пантанал в Бразилия /Jami Tarris / Stone / Getty Images./

Източник: Focusing on Wildlife